Intelligens épületvezérlés a Superbrands díjas Beckertől!

Bővebb információ!

ÜDVÖZÖLJÜK HONLAPUNKON!

OLDALUNKON TÁJÉKOZTATÁST,

HASZNOS INFORMÁCIÓKAT SZEREZHET AZ ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKÁVAL
KAPCSOLATOS FONTOS ÉS AKTUÁLIS TUDNIVALÓKRÓL,

ÚJDONSÁGOKRÓL!

Redőny

Külső árnyékolók

A külső árnyékolók közé soroljuk a redőnyöket, a külső lamellás árnyékolókat, másnéven zsaluziákat, a zsalugátereket, a kapukat, és a különböző napárnyékolókat.

Redőnyök

A redőnyöknek is számos típusa létezik, így vannak külső tokos, ráépített tokos, vakolható tokos redőnyök, sőt létezik tetőablakra szerelhető redőny is. Alapanyagát tekintve az árnyékoló palást készülhet műanyagból, alumíniumból, vagy fából. A hővédelemben betöltött szerepüket illetően a hőszigetelt alumínium redőnyök és a faredőnyök a hatékonyabbak. Ezek további előnyeként említhető, hogy rendkívül időtállóak is. Döntésünknél ma már nem a választék, hanem inkább a pénztárcánk vastagsága szabhat határt. Az árnyékolók kiválasztásakor fontos, hogy a vevők komplett rendszerben gondolkodjunk. Ha körülnézünk a piacon, látható, hogy olyan márkanévvel ellátott termékek kaphatók, amelyek komoly nyugat-európai vállalatok fejlesztéseiként jöttek létre. Az ilyen árnyékolók mindig komplett rendszerként kerülnek felszerelésre. Itt egyazon gyártó készíti a redőnytokot, a megfelelő lefutó sínt, és redőnylécet.

Azok az öszvér megoldások, amelyeknél különböző helyen előállított alkatrészekből tevődik össze egy-egy árnyékoló, sokkal inkább magukban hordozzák a meghibásodás esélyét. Az ilyen redőnyök szoktak a legtöbbször kattogni, és idő előtt meghibásodni. Komplett rendszerek esetében a bizonytalan működés kizárható. A redőnyök előnyös tulajdonságai között - a hővédelmen túl - a zajvédelem, a betekintés elleni védelem, és betörésvédelem említhető. Ez utóbbi főként a motorizált redőnyök segítségével érhető el. A motoros mozgatás előnye biztonsági szempontból abban rejlik, hogy a feltolásgátlóval kombinált motoros árnyékoló állandó nyomatékot fejt ki, ezáltal a redőny szorosan illeszkedik az ablakpárkányhoz, így lehetetlen feltolni, felfeszíteni azt. További védelmet nyújtanak az automatikusan működő redőnyök vezérlései, pl. az időkapcsoló órák. Az időkapcsoló órák előnye, hogy napi, heti vagy akár szabadságolási programokat is képesek lefuttatni, amelynek köszönhetően az árnyékolók a programokban meghatározott időpontokban mozognak. A véletlenszerű, nem azonos időben történő automatikus mozgatás előnye, hogy az otthonok akkor is a lakott ház érzetét keltik, ha éppen senki sem tartózkodik az épületben.

A biztonságos otthon megteremtése Betörésvédelem redőnyök segítségével
A tapasztalatok szerint a legtöbb betörést a nyári időszakban követik el. A nyaralások alkalmával üresen hagyott otthonok szinte vonzzák a betörőket, és ahogy mondani szokták, alkalom szüli a tolvajt alapon, a szemfüles rosszakarók gyorsan rátalálnak azokra a házakra, amik szabad prédát jelentenek. A betörések nemcsak rácsokkal, és riasztóberendezésekkel előzhetők meg. Stabil redőnyszerkezetekkel megakadályozható, hogy életünket nemkívánatos látogatók zavarják meg.

A redőnypalást esetében az alapanyag típusa és erőssége lehet döntő. Betörésvédelmi céllal a legjobban alkalmazható redőnylécek a fából készültek, valamint a szimpla vagy duplafalú hajlított illetve szalagpréselt alumíniumból gyártott típusok. A betörésvédelmet is szolgáló redőnyök esetében fontos, hogy azok biztonsági fém záróléccel rendelkezzenek, és a feltolás elleni védelem biztosított legyen. Ugyanilyen fontos a biztonság érdekében a megerősített vezetősínek alkalmazása. A vezetősínek mélysége legalább 40 mm kell, hogy legyen, azért hogy a redőnypalástot ne lehessen kitépni belőle. A betörésvédelmet szolgáló biztonsági redőnyök harmadik elengedhetetlen jellemzője, hogy a redőnytokot kívülről ne lehessen kinyitni. A tokkivezetésnek ezért úgy kell készülnie, hogy ne lehessen belenyúlni.

Aki a biztonságot a kényelemmel akarja ötvözni, annak kiváló megoldást nyújtanak az automatikusan működő árnyékolók. A motoros mozgatás előnye biztonsági szempontból abban rejlik, hogy a feltolásgátlóval kombinált motoros árnyékoló állandó nyomatékot fejt ki, ezáltal a redőny szorosan illeszkedik az ablakpárkányhoz, így lehetetlen feltolni, felfeszíteni azt. További védelmet nyújtanak az automatikusan működő redőnyök vezérlései, pl. az időkapcsoló órák. Az időkapcsoló órák előnye, hogy napi, heti vagy akár szabadságolási programokat is képesek lefuttatni, amelynek köszönhetően az árnyékolók a programokban meghatározott időpontokban mozognak. A véletlenszerű, nem azonos időben történő automatikus mozgatás előnye, hogy az otthonok akkor is a lakott ház érzetét keltik, ha éppen senki sem tartózkodik az épületben.

Hőstopp redőnyökkel

A redőnyök akár 50 százalékkal csökkenthetik lakásunk hőveszteségét. A magyar családok közel másfélszer annyit költenek lakásuk egy négyzetméterének fűtésére mint az Európa Unió más országainak lakói. A rosszul záródó ablakok, és a korszerűtlen szigetelés miatt elpazaroljuk az energiát. Ugyanakkor a nyári energiafogyasztás mértéke is egyre nő, lassan eléri a téli időszakra jellemző mértéket. Pedig jól megválasztott külső és belső árnyékolókkal egyszerűen szabályozhatjuk lakásunk klímáját a forró nyári, és a hideg téli napokon egyaránt.

Bizonyított, hogy az energia nagy része az épületek üvegfelületein keresztül távozik. Az energiatakarékos otthon megteremtése felé vezető út első állomása ezért a legtöbb esetben az ablakcsere. Az árnyékolástechnikai szakipar termékei azonban még a korszerű nyílászárók hőszigetelő képességén is képesek javítani.

Egy leeresztett redőny az ablak hőveszteségét átlagosan 30 százalékkal képes csökkenteni. Abban az esetben, ha a fokozottan hőszigetelt üveggel ellátott ablakokra minőségi alumínium redőnyt szereltetünk, a hőveszteség akár 50 százalékkal is kevesebb lehet a téli hónapokban. Valljuk be őszintén: kinek jutna eszébe, hogy statisztikát készítsen arról, hogy miként alakul otthona energiafelhasználása árnyékolók nélkül. A grafikont akkor sem rajzolnánk tovább, miután redőnyt szereltettünk az ablakokra. A görbék pedig sok mindent elárulnának. Statisztikai adataink elsősorban arról győznének meg minket, hogy jól döntöttünk, amikor megkerestük az árnyékolóst, hiszen lakásunk téli-nyári kombinált energiafelhasználása átlagosan 3-5%-al csökkent.

Csúcstechnológiás redőnyök és redőnyszekrények

A leghatékonyabb árnyékolónak tekinthető redőnyök is folyamatosan fejlődnek a piaci igényeknek megfelelően. A korszerű redőnyök amellett, hogy tökéletes hővédelmet biztosítanak, biztonsági funkciót is betöltenek. A kor színvonalának megfelelő redőnyök alapanyaga az alumínium. A legjobb hőtechnikai értékekkel rendelkező redőnyök lamellái duplafalú, freonmentes poliuretánhabbal töltöttek, így leeresztve tökéletes hőpajzsként funkcionálnak. A legkorszerűbb redőnyök ma már nemcsak egyetlen funkcióval rendelkeznek. Az árnyékolók naphálóval, vagy szúnyoghálóval kiegészülve rendelhetők meg. Nincs tehát szükség utólagosan felszerelt keretes rovarvédő hálóra, hiszen az a redőnnyel azonos tokban kap helyet, és napközben kényelmesen, egyetlen mozdulattal leengedhető. Az épületek homlokzatát gyakran díszítik egyedi formájú nyílászárók. A modern redőnyök segítségével ezek a különleges formák is könnyedén leárnyékolhatók, hiszen léteznek kifejezetten ferde ablakokra készülő redőnyök. A tetőablakok külső árnyékolása sem lehet többé akadály. A redőny akkor is nyitható és zárható, ha az ablak teljesen nyitott, vagyis függőleges helyzetben áll. Az árnyékoló palást duplafalú alumíniumból készül. A páncél rugóerő segítéségével egy speciális tengelyre tekeredik fel, és kizárólag elektromotorral mozgatható. Aki különös hangsúlyt fektet arra, hogy energiatakarékos otthona legyen, az jó, ha már az építkezés fázisában gondol az árnyékolók betervezésére, hiszen ahhoz, hogy az épület kiváló hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkezzen a legjobb, ha a redőnyök beépített redőnyszekrényekbe kerülnek. A legmodernebb beépített redőnyszekrények előnye többek között abban rejlik, hogy önhordó szerkezetüknek köszönhetően áthidalóként is szolgálnak, így segítségükkel az építkezés során pénzt és időt takaríthatunk meg. A beépített redőnyszekrények a hőveszteség kialakulásának, és a hőhidak létrejöttének megakadályozása terén is élen járnak mind alkalmazásukat, mind alapanyagukat tekintve. Németország piacvezető redőnyszekrény gyártójának hazai képviseleténél különböző alapanyagú redőnyszekrények kaphatók. A korszerű típusok készülhetnek rendkívül könnyű, polisztirol alapanyagból, pórusbetonból, vagy kerámiából. A pórusbeton szerkezetet a gyártó elsősorban ytong falazatokhoz, míg a kerámia alapú redőnyszekrényeket a hagyományos tégla falazatokhoz ajánlja. A fejlesztések lényege, hogy ha redőnyszekrény a falazattal homogén felületet alkot, úgy az anyagok hőtágulása azonos lesz, és az épület használata során nem keletkezhetnek repedések a falakon, és nem alakulhatnak ki penészesedést okozó hőhidak sem.

Árnyékoló mozgató automatikák

A tökéletes lakókomforthoz a távvezérlés világában hozzátartoznak az automatikusan működő árnyékolók. A fárasztó gurtnis redőnyfelhúzás, vagy a napellenző kurblival történő ki- és betekerése immár a múlté. A legkorszerűbb árnyékolók ma már modern motorok és vezérlések segítségével mozognak saját igényeinknek megfelelően. A motorok lehetnek vezetékes, vagy rádiós rendszerűek. Ahol az árnyékolók automatikus mozgatására csak az otthon elkészülte után merül fel igény, ott elsősorban a rádiótechnológiás megoldások jöhetnek szóba. Ezek előnye, hogy az utólagos szerelés nem jár falbontással, a végeredmény pedig egy igazi high tech lakás. A legújabb fejlesztésű redőnymotorok és vezérlések 868 Mhz frekvencián működnek, ami nemcsak gyors, de zavarmentes jelátvitelt biztosít. A modern vezérléseknek köszönhetően árnyékolóink napfelkeltekor és napnyugtakor automatikusan nyitnak illetve zárnak. Az ún. astro funkciónak különösen a téli időszakban vehetjük hasznát, hiszen a napközben „begyűjtött” meleg nagyrésze a redőny napnyugtakor történő automatikus leengedésével benntartható a lakásban. A modern, kijelzővel ellátott távirányítók menürendszerében néhány mozdulattal beállítható, hogy árnyékolóink milyen program szerint mozogjanak. Beállíthatunk magunknak napi, heti, vagy szabadságolási programot, amikor a redőnyök a lakott ház érzetét szimulálva működnek. A drága napellenezőket sem kell többé attól félteni, hogy a hirtelen kerekedett vihar egyszerűen leszakítja őket. A szél- és fényérzékelő automatikák segítségével a napellenzők az előre beállított szél illetve fényértékek elérésekor automatikusan nyitnak és zárnak. Az igazán korszerű megoldást az egész ház árnyékolóinak működését felügyelő redőnyautomatikák jelentik. Az egyik legnagyobb német redőnymotorokat és napellenző motorokat, valamint vezérléseket gyártó cége az ilyen átfogó rendszerekhez fejlesztette ki legújabb érintőképernyős vezérlését, amelynek segítségével a teljes ház árnyékolóinak működését egyszerűen az ellenőrzésünk alatt tarthatjuk.