Intelligens épületvezérlés a Superbrands díjas Beckertől!

Bővebb információ!

ÜDVÖZÖLJÜK HONLAPUNKON!

OLDALUNKON TÁJÉKOZTATÁST,

HASZNOS INFORMÁCIÓKAT SZEREZHET AZ ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKÁVAL
KAPCSOLATOS FONTOS ÉS AKTUÁLIS TUDNIVALÓKRÓL,

ÚJDONSÁGOKRÓL!

Napellenző

Nyári hővédelem napellenzőkkel

Otthonaink passzív hővédelme az energiaárak emelkedésével egyre fontosabbá válik. A külső síkon elhelyezett napellenzők feladata megakadályozni, hogy az üvegfelületeken keresztül túl sok napenergia jusson be az épületek belsejébe. A napárnyékolók az üvegházhatás kialakulását, és annak csökkentését szolgálják, segítségükkel pedig csökkenthető az aktív hővédelmet szolgáló klímaberendezések energiafelhasználása.

A nyári hővédelem

A nyári hővédelem feladata a meleg évszakban a belső terek kellemes klímájának megőrzése. Ahhoz, hogy az emberi teljesítőképesség ne romoljon, +22°C hőfok felett árnyékolásra van szükség. A megfelelő pihenés miatt különösen fontos a hálószobák hőmérsékletének kellemes szinten tartása, ugyanakkor a lakás többi helyiségét, és az irodákat, munkahelyeket is óvni kell a túlmelegedéstől.

Az árnyékolók hatékonysága abban rejlik, hogy mennyire engedik bejutni a napenergiát a belső terekbe. Az energia bejutását az Fc csökkentő faktor is befolyásolja. Az Fc faktor egyetlen szám megadásával az árnyékoló hatékonyságát jelöli. A csökkentő faktor, amelynek értéke 0 és 1 közötti, (0 értéket a legjobb árnyékoló mellett kapunk, míg 1-et árnyékoló használata nélkül) azt határozza meg, hogy pl. az ablak összes energia-áteresztési foka mennyivel csökken árnyékoló használata mellett. Minél alacsonyabb az Fc értéke, annál kevesebb energia jut be az épületbe, így a belső terek is kevésbé melegszenek fel.

A legjobb Fc értékkel rendelkező árnyékolók a zsaluziák, a redőnyök, és a napellenzők. A napellenzőknél mért Fc érték pl. 0,5. A nyári hővédelem terén a leghatékonyabb megoldást mindig a külső árnyékolók garantálják, amelyekkel tízszer jobb hatás érhető el, mint a belső síkon elhelyezett napvédőkkel.

Napellenző típusok

A napellenzőknek legalább 5 alaptípusát különböztethetjük meg. A leginkább elterjedt, mindenki által ismert változat a terasznapellenző. (A szakmában könyökkaros napellenző néven terjedt el.) Léteznek ezen túl ablak, vagy homlokzati napellenzők, télikert árnyékolók, oldalnapellenzők, valamint búraernyők. A felsorolt típusoknak természetesen számos altípusa van.

A napellenzők mozgatása (www.becker-motorok.hu)

Valamennyi napellenző típus mozgatható kézzel, hajtókar segítségével. Nagyobb szerkezetek esetében azonban a kézi működtetés nehéz lehet. Az igazán korszerű megoldást az árnyékolók mozgatásában a különböző vezérlésekkel kombinált napellenzőmotorok jelentik. A modern vezérléseknek köszönhetően az árnyékolók akkor is automatikusan mozognak, ha n éppen nem tartózkodik otthon senki. Időkapcsoló órák segítségével a napellenzők egyedileg megválasztott időpontokban, pl. a legerősebb napsütéses órákban automatikusan nyílnak ki, hogy megóvják a lakás vagy irodabelsőket a túlhevüléstől, a berendezési tárgyakat pedig a nap káros hatásaitól. A napellenzők mozgatásánál fontos szerepet töltenek be a szél-fény vezérlések, amelyek segítségével a napellenzők akár önálló életet is élhetnek. A vezérlésbe programozott fényérték elérésekor a napellenző automatikusan kinyílik, és árnyékba borítja a teraszt vagy balkont. A tulajdonosnak azonban vihar közeledtével sem kell azért aggódnia, hogy a felerősödő szél egyszerűen letépi a drága napellenzőt, mivel a szélérzékelő parancsára a motor automatikusan behúzza a szerkezetet. Hála a koszerű technikának ma már napellenzők utólagos motorizálása sem okoz gondot. Ezekre az estekre kínálnak megoldást a rádiós rendszerek. Ezek előnye a magas komfortfokozaton túl abban rejlik, hogy beépítésük nem jár falbontással, hiszen nincs szükség kábelezésre a motor és a vezérlés között. A legújabb motorok és vezérlések már 868 Mhz frekvencia sávban működnek, ami gyors, és biztonságos jelátvitelt biztosít, így nem kell attól tartani, hogy más rádiós berendezések zavart okozhatnak az árnyékolók működésében.

Terasznapellenzők (Könyökkaros napellenzők)

A legelterjedtebb napárnyékoló a terasz, vagy balkonnapellenző. Ilyennel a legtöbb családi házon találkozhatunk. A napellenzőtípus előnye, hogy egészen nagy teraszok árnyékolására is alkalmas, mindamellett, hogy a napellenző helyszükséglete meglehetősen csekély. A konstrukció könyökkarjai behúzáskor egymás alá fekszenek fel. A napellenző dőlésszöge a nap állásának megfelelően állítható vízszintestől egészen meredek szögig, akár derékszögig. A könyökkaros napellenzők szélessége különösen stabil, jó minőségű szerkezet esetén (pl. nemesacél) elérheti akár a 6,5 métert is. Ebben az esetben egyrészes szerkezetről beszélünk, amelyhez a gyártók két kart használnak.

Egyrészes szerkezeteknél a legbiztonságosabb megoldás azonban az, ha a napellenző 4 m-nél nem szélesebb, hiszen ennél a méretnél garantálható leginkább a szerkezet stabilitása. Ha szélesebb terasz árnyékolását kívánjuk megoldani, akkor az un. kupplungolt szerkezetre van szükség. Kupplungolással kétrészes napellenző szerkezet csatolható össze, ilyenkor a gyártók 4 kart szerelnek a napellenzőre. Kupplungolással akár 13 m széles teraszra is készülhet könyökkaros napellenző. A terasznapellenzőknek fontos a kinyúlása is. A legtöbb napellenző maximum 3-4 méteres kinyúlással készül. A könyökkaros árnyékolók általában a szélességüknél kisebb kinyúlással rendelkeznek, de léteznek olyan speciális szerkezetek is, ahol a kinyúlás hossza meghaladja a szélességet. A műszaki előnyeik mellett a terasznapellenzők esztétikai értékkel is bírnak. A homlokzatképzés részeként változatos színű vásznaikkal az egész épület díszévé válhatnak. A könyökkaros napellenzőket általában a homlokprofilba épített elővászon, drapéria díszíti, amely egyes gyártók termékei esetében leengedhető, vagy visszahúzható.

A terasznapellenzők kiválasztásánál fontos szempont, hogy az árnyékoló mennyire védett helyre kerül fel. A védettség mértékétől függően választható:

  1. Nyitott (hagyományos könyökkaros) napellenző
  2. Féltokozott napellenző
  3. Tokoz napellenző.
Nyitott napellenző

A nyitott könyökkaros napellenzőket a gyártók azokra a helyekre ajánlják, ahol a napellenzőt pl. erkély, vagy túlnyúló tetőszerkezet alá szerelik fel. Ezekben az estekben a napellenzőt az épület megvédi az időjárás káros hatásaitól, ezáltal nem szükséges a vásznat, és a mechanikai alkatrészeket egyéb módon védeni.

Féltokozott napellenző

Ennél a típusnál a tengelyt és a mechanikát felül és oldalt is védőtető veszi körül, amely megvédi a napellenzőt az időjárás káros hatásaitól. A féltokozott típus alulról nem teljesen zárt. A védőtetőt egyes gyártók kefés betéttel látják el, ami a napellenző behúzásakor megtisztítja a vásznat a szennyeződésektől. A féltokozott napellenezők homlokprofilja a minőségi márkatermékek esetében szorosan záródik a védőtetőhöz, így a napellenző mechanikája teljesen zárt állapotban nem károsodhat.

Tokozott napellenző

A tokozott napellenző a könyökkaros típusok legmodernebb változata. A teljesen tokozott kivitelnek köszönhetően a napellenző valamennyi alkotóeleme, így a tengely, a szövet és a kartechnika is védett. A tok különösen a napellenzővásznat óvja az időjárási viszontagságoktól. A tokozott napellenzőt télen sem kell leszerelni. A felépítményt olyan homlokzatokra javasolt felszerelni, ahol a napellenzőt semmi védi a koszolódástól és az időjárási viszontagságoktól. A könyökkaros napellenzők esetében fontos megemlíteni, hogy a napellenzőt milyen karmechanika működteti. A karok felépítése ugyanis rendkívül nagy szerepet játszik a napellenző tartósságában. Jól működő karokkal érhető csak el, hogy a napellenző vászon mindig feszes legyen, és a karok akár több tízezer nyitás és zárás után is tökéletesen működjenek. A könyökkarok gyártó specifikusan készülhetnek szimpla vagy dupla köracél láncos-, acélsodronyos, - vagy gázrugós karfeszítéssel. A legújabb technológia szerint az erőátvitelt húzórudas, vagy az ún. bionikus kartechnika biztosítja. Mindkét megoldás előnye, hogy a könyökkarok súrlódásmentesen mozognak, a vászon feszes marad, így a szövet nem kopik, hiszen nem érhet hozzá a szerkezethez.

Homlokzati vagy ablaknapellenzők

A homlokzati napellenzők a nagy üvegfelületekkel, vagy sok ablakkal rendelkező irodaépületek vagy lakásablakok modern árnyékolói, amelyek a hő és fényhatásokat az épületen kívül tartják. A homlokzati napellenzők valamennyi típusa alkalmas a napsugarak okozta reflexiós hatások csökkentésére, ezért különösen ajánlottak irodaépületek ablakainak árnyékolására. Az ablaknapellenzők megnyerő külső kialakításuknak és változatos színekben rendelhető vásznaiknak köszönhetően magas esztétikai értékkel bírnak.

A homlokzati napellenzők típusai:

  1. függőleges lefutású napellenzők
  2. falikaros, vagy lengőkaros napellenző
  3. kibillenthető karos napellenző (markisolette)
Függőleges lefutású ablaknapellenző

A függőleges lefutású napellenzőkkel egyszerűen megoldható, hogy a belső terekbe csak annyi napfény jusson be, amennyi a kellemes atmoszférához szükséges. A nagyméretű ablakfelületek és függőleges homlokzatok jól működő, és kevésbé feltűnő árnyékolóinak előnye különösen kis tokkeresztmetszetűkben rejlik. A szerkezet kialakítása egyszerű, mégis minden igényt kielégítő. A napellenző típus bovdenes és vezetősínes oldalsó megvezetéssel egyaránt elérhető. A kisméretű toknak köszönhetően ezek az árnyékolók jól alkalmazhatók azokban az esetekben, amikor az árnyékolók felszerelésére csak utólagosan gondolnak.

Falikaros, vagy lengőkaros ablaknapellenző

A falikaros, vagy lengőkaros napellenző az előzőekben ismertetett ablaknapellenző fajtához hasonlóan ugyancsak kiválóan alkalmas nagy üvegfelületek, vagy akár társasházi erkélyek árnyékolására. A kibillenthető vászonnak köszönhetően a kiengedett napellenző nem zavarja a szabad kilátást. A napellenző típus segítségével feloldhatók a szigorú építészeti formák, a családi házak pedig könnyed mediterrán karakterrel ruházhatók fel. Ennél az esztétikus külső megjelenésű típusnál a lengőkarok beállításával gondoskodhatunk arról, hogy a napellenző mindig a nap állásának leginkább megfelelő szögben álljon. A falikaros napellenzővel az ablak teljes felülete leárnyékolható. A karok max. 140°-os szögig billenthetők kifelé.

Kibillenthető karos napellenző (markisolette) A markisolette, a falikaros napellenző továbbfejlesztett változata, egy különleges kialakítású ablakárnyékoló, ami tulajdonképpen a falikaros és a függőleges lefutású ablaknapellenző kombinációja. A kibillenthető karos ablaknapellenző az ablak síkjától kifelé billenthető. A napellenző vászon felső része, aminek magassága tetszés szerint állítható, függőlegesen fut le az ablak előtt, míg a textil alsó része az adott kiviteltől függően akár 150 fokos szögben is kifelé billenthető. A műszaki megoldásnak köszönhetően a markisolette-et a Nap állásának megfelelően állíthatjuk be anélkül, hogy jelentősen korlátoznánk a kilátást a szabadba. Az egyedi vászonfeszítésnek köszönhetően a napellenző erős szélben is stabil marad. A többi ablaknapellenzőhöz hasonlóan a homlokzatképzés részeként az épületeket egyedi jelleggel ruházza fel.

Télikert árnyékolók

Az egyéni építtetők körében egyre kedveltebbek lesznek az üvegfalakkal körülvett télikertek. Ezeknek a helyiségeknek az árnyékolása különösen fontos, hiszen az üvegházban árnyékoló nélkül a nyári melegben elviselhetetlenül felmelegedhet a levegő, így a helyiség könnyen használhatatlanná válik. A télikertek a nyári napsütés hatására túlmelegszenek, ami nemcsak a növényekre nézve káros, de az egész épület belső hőmérséklete is jelentősen megemelkedhet a túlmelegedő télikerttől. Nem igazán tökéletes megoldás, ha a télikertet belső árnyékolóval próbálják megvédeni a felmelegedéstől, hiszen az üvegen átjutó napsugarak az árnyékolóról visszaverődnek, és felmelegítik a levegőt. A meleg levegő cirkulálni kezd, ezáltal tovább hevíti az épület belsejének hőmérsékletet. A bejutó napsugarak ellen ezért a külső télikert árnyékoló jelent biztos megoldást. A télikerteknek, olyan védelemre van szükségük, ami gyorsan és egyszerűen árnyékolja be a helyiséget anélkül, hogy tönkretenné annak könnyed, szellős hangulatát. Ezekkel az árnyékoló berendezésekkel a függőlegestől a vízszintesig bármilyen felület lefedhető, és a félköríves alakzatok árnyékolása sem jelent problémát. A napellenző vezetősínjei felszerelés után szinte észrevétlenek, a ponyva ezekben mozog a két végállás között. A napellenzővászon optimális feszességét rugós mechanika biztosítja. A modern építészet szívesen alkalmaz egyedi alakzattal rendelkező télikerteket. A korszerű télikert árnyékolók a megszokottól eltérő alakzatokra is felszerelhetők. A legújabb fejlesztések előnye, hogy az árnyékoló a télikert szélétől akár 1,5 méterre is túllóghatnak, így segítségükkel a nem szabályos szerkezetek árnyékolása is kiválóan megoldható. A télikert árnyékolók az ellenhúzás elvén működnek, ami azt jelenti, hogy a napellenző kiengedésekor a szövet letekeredik a tengelyről, a homlokprofilt pedig ezzel egy időben egy, a vezetősínekben mozgó vonórúd húzza ki. A napellenzővászon feszességéről a homlokprofilba épített előfeszített rugós mechanika gondoskodik.

Oldalnapellenzők

Az oldalnapellenzők a teraszok és balkonok praktikus árnyékolói, amelyek árnyékoló funkciójukon túl térelválasztó szerepet is betölthetnek, valamint megvédenek a kíváncsi tekintetektől és a kisebb széllökésektől is. Amikor nap még, vagy már mélyen jár, az árnyékolás is nehezebb feladattá válik. Ezekre az esetekre nyújt igazán praktikus megoldást az oldalnapellenző. Az oldalnapellenzők keskeny tokkal rendelkeznek. Az árnyékoló tokot a falhoz, vagy akár egy tartószerkezethez erősíthetjük, a vásznat pedig a kézi fogantyú segítségével bármikor könnyen kihúzhatjuk. A kihúzott napellenző vagy fali profil, vagy egy tartóoszlop segítségével rögzíthető. A vászon feszességéről erős rugós tengely gondoskodik.

Búraernyők

Műemléképületek, üzletek homlokzatának nélkülözhetetlen tartozékai. A búraernyő vidám színei és változatos formái miatt a modern lakó- és középületekhez is jól illeszkedik. Védi a bejáratot, a kirakatot a napsugárzástól és a csapadéktól. Fix ill. mozgatható változata létezik, többféle formában (félgömb, szögletes, íves, alagút rendszerű). Szerkezete hajlított, rozsdamentes alumíniumprofil, különféle PVC bordákkal díszítve. Hatásos reklámhordozó nappal és éjjel egyaránt.