Intelligens épületvezérlés a Superbrands díjas Beckertől!

Bővebb információ!

ÜDVÖZÖLJÜK HONLAPUNKON!

OLDALUNKON TÁJÉKOZTATÁST,

HASZNOS INFORMÁCIÓKAT SZEREZHET AZ ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKÁVAL
KAPCSOLATOS FONTOS ÉS AKTUÁLIS TUDNIVALÓKRÓL,

ÚJDONSÁGOKRÓL!

Kényelem a redőnymotor használatával

Árnyékolás télen, nyáron

Redőnyök, napellenzők. Ha árnyékolástechnikáról beszélünk valószínűleg az emberek többségének ez a két szerkezet jut eszébe. Az árnyékolástechnikai berendezések kínálata azonban ennél ma már jóval szélesebb, hiszen a külső és belső árnyékolók számos változatával találkozhatunk a szakkereskedésekben, és az épületek homlokzatán is mind változatosabb típusokat fedezhetünk fel.

Az árnyékolástechnika alapvető feladata megóvni az épületeket a téli kihűléstől, illetve a nyári túlhevüléstől. Ha az árnyékolókat csoportokra kívánjuk bontani, úgy alapvetően két típusról beszélhetünk: külső vagy belső árnyékolóról.

Külső árnyékolók

A redőnyök, különböző fajtájú napellenzők, zsaluziák (lamellás árnyékolók) mind külső árnyékolók. Az energiamegtakarításban nyújtott hatékonyságukat tekintve a külső árnyékolók jóval többre képesek a belső árnyékolóknál. A legtöbb energia az ablakokon, ajtókon keresztül távozik. A nyílászáró elé felszerelt redőny vagy napellenző egyfajta külső védőpajzsként viselkedik. Nyaranta megakadályozza, hogy az ablaküvegeken keresztül túl sok napenergia jusson a belső terekbe. A hideg hónapokban egy megfelelően záródó hőszigetelő redőny a fűtési energia csökkentéséhez járulhat hozzá. A szabályozható lamellákkal rendelkező zsaluziák hőszabályzó képességükön túl a fényirányítás kiváló eszközei, amely tulajdonságuk miatt különösen az irodaházak, és a számítógépes munkahelyek kedvelt árnyékolói. Segítségükkel a monitor tükröződése is megszűntethető amellett, hogy a lamellák megfelelő beállításával kevesebb mesterséges fény használatára van szükség. Egy jól megválasztott és minőségi külső árnyékoló segítségével nyaranta csökkenthetjük hűtési energiára fordított költségeinket. A téli időszakban a fűtési számlánk lehet jóval kedvezőbb különösen akkor, ha a redőny felszerelésére már az építkezés fázisában gondolunk, és az árnyékolót korszerű, hőhídmentes redőnyszekrénybe építettjük be.

Belső árnyékolók

A fényirányítás, a belső terek megóvása a túlhevüléstől, és lakásunk öltöztetése egyaránt feladata azoknak a szerkezeteknek, amelyeket az árnyékolástechnika egységesen belső árnyékolóknak nevez. A korszerű, modern árnyékolók számos követelménynek képesek megfelelni. Biztosítani tudják a lakások természetes fényellátását, mindeközben megóvják a belső tereket az üvegházhatás minden kellemetlen velejárójától. Mivel a belső árnyékolók egyik legfontosabb feladata a beáramló fény mennyiségének szabályozása, ezért közvetve hozzájárulhatnak a ház és lakástulajdonosok hangulatának alakításához, sőt a munkahelyeken akár a megfelelő teljesítményhez is. A kínálat a belső árnyékolók terén ma már rendkívül széles, ami nemcsak a technológiai megoldások terén jellemző, de a színek és a felhasznált anyagok sokszínűségében is megmutatkozik. A legelterjedtebb belső árnyékolók közé tartozik a reluxa, a pliszé- és duettfüggöny, a szalagfüggöny, valamint a roló vagy roletta. Új lehetőséget kínál a napháló, ami kiszűri a nap melegét, viszont a fényt átengedi. Ezek mindegyike számos anyaggal és színben rendelhető, és szinte bármilyen formájú ablakra vagy ajtóra felszerelhetők. Az épületek passzív hővédelme az energiaárak növekedésével egyre fontosabb tényezővé válik. Az energiatudatos építészetben ezért mind fontosabbá válhatnak az árnyékolók, hiszen azt tanulmányok igazolják, hogy az árnyékolástechnika termékei hosszútávon pénztárca kímélő megoldást nyújtanak az épületek kihűlésének, illetve túlmelegedésének megakadályozására. A hővédelem célja a megfelelő komfortfeltételek biztosítása, az épület energia-fogyasztásának korlátozása, szerkezeteinek megóvása.

Téli hővédelem

Egy Németországban elkészített tanulmány igazolja, hogy a hőszigetelő üveggel ellátott ablakokra felszerelt jól záródó alumínium redőny 35%-al csökkenti a hőveszteséget, míg ha ugyanezt a redőnyt fokozottan hőszigetelő üveggel rendelkező nyílászáró elé szerelik fel, a hőveszteség akár 43%-al csökkenthető. Ahhoz azonban, hogy valóban ilyen mértékben csökkenthessük energiaveszteségünket számos feltételnek kell teljesülnie. Ezek között a magas minőségű redőny használata csak az egyik kritérium, hiszen az is fontos tényező, hogy a redőnyöket naplemente előtt le kell engedni ahhoz, hogy azt az energiát, ami napközben az üvegfelületeken keresztül valamelyest felmelegítette belső tereinket bent is tarthassuk, és a fűtési energia a külső hőmérséklet csökkenésével már ne távozhasson az ablakon keresztül. A redőnyök kiváló hőszigetelő hatása abban rejlik, hogy a leeresztett redőnypáncél és az ablak között légréteg keletkezik, ami egyfajta hőpajzsként viselkedik. Ahhoz, hogy feleslegesen ne fűtsük az utcát, a redőnyöket csak napfelkelte után húzzuk fel. Működtetését tekintve hazánkban a legtöbb redőnyt még mindig kézzel mozgatják, de lassan kezd teret hódítani az elektromotoros működtetés. A motoros működtetésű redőnyök az energiamegtakarításban jóval hatékonyabban működhetnek közre, mint a hagyományos kézi mozgatásúak. A vezérlések segítségével optimálisan határozhatjuk meg redőnyeink nyitási és zárási idejét. Az automatikáknak köszönhetően a redőnyök akkor záródnak, amikor meg kell akadályozniuk, hogy az ablakon keresztül a meleg kifelé áramoljon. Ugyanez azonban fordítva is igaz. Amennyiben a vezérlést megfelelő nyitási időre programozzák, ablakaink éppen akkor maradnak szabadon, amikor a napsugarak természetes fénnyel és meleggel töltik meg a lakásbelsőt. A hideg, de napsütéses téli napokon így szinte bezárhatjuk a nap melegét a belső terekbe.

Nyári hővédelem

A nyári hővédelem feladata a meleg évszakban a belső terek kellemes klímájának megőrzése. Az emberi hőkényelem felső határa 22°C. Ahhoz, hogy az emberi teljesítőképesség ne romoljon, e hőfok felett árnyékolásra van szükség. A megfelelő pihenés miatt különösen fontos a hálószobák hőmérsékletének kellemes szinten tartása, ugyanakkor a lakás többi helyiségét, és az irodákat, munkahelyeket is óvni kell a túlmelegedéstől. A lakások kellemes klímája azonban nyaranta nem csak a hőmérséklettől függ, hanem a falak hőmérsékletétől, a falak és egyéb felületek mennyire vannak kitéve a direkt napsugárzásnak, a belső terek légsebességétől és a levegő páratartalmától, attól, hogy éppen milyen tevékenységet végzünk, és hogy vagyunk öltözve, valamint közérzetünktől. Mivel napjainkban egyre többet hallunk a megújuló energiák hasznosságáról, és tudjuk, hogy a Föld energiaforrásai kimerülőben vannak, ezért a nyári hővédelem kérdését is érdemes talán erről az oldalról megközelíteni. Az árnyékolók előnye a klímaberendezésekkel szemben, hogy azok nem, vagy szinte alig használnak energiát (motoros mozgatású árnyékolók) A kielégítő nyári hővédelem elérése érdekében hatékony árnyékolókra van szükség, amelyek bármikor működőképesek. A korszerű, modern árnyékolók számos követelménynek képesek megfelelni, attól kezdve, hogy biztosítani tudják a lakásbelsők természetes fényellátását, egészen addig, hogy megóvják a belső tereket az üvegházhatás minden kellemetlen velejárójától. Egy minőségi, és jól megválasztott árnyékolóval a klimatizált helyiségek energiafelhasználása a meleg hónapokban jelentősen csökkenthető. Ennek köszönhetően az árnyékolók sokban segíthetik a különböző energiamegtakarítási-programokat.