Intelligens épületvezérlés a Superbrands díjas Beckertől!

Bővebb információ!

ÜDVÖZÖLJÜK HONLAPUNKON!

OLDALUNKON TÁJÉKOZTATÁST,

HASZNOS INFORMÁCIÓKAT SZEREZHET AZ ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKÁVAL
KAPCSOLATOS FONTOS ÉS AKTUÁLIS TUDNIVALÓKRÓL,

ÚJDONSÁGOKRÓL!

Takarékoskodjunk árnyékolókkal

Közel másfélszer annyit költenek a magyar családok lakásuk egy négyzetméterének fűtésére mint az Európa Unió más országainak lakói. Az eltérés a hazai lakásállomány rossz állapotából adódik. A rosszul záródó ablakok, és korszerűtlen szigetelés miatt elpazaroljuk az energiát. Ugyanakkor a nyári energiafogyasztás mértéke is egyre nő, lassan eléri a téli időszakra jellemző mértéket. Jól megválasztott külső és belső árnyékolókkal pedig könnyen szabályozhatjuk lakásunk klímáját mind a forró nyári, mind a hideg téli napokon

Utólagos hőszigetelés, ablakcsere, fűtéskorszerűsítés, és sorolhatnánk még azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével otthonunk energiafelhasználását, és ezáltal rezsiköltségeinket csökkenthetjük. Az új házak építésekor a tulajdonosok egyre több korszerű építőanyag közül választhatnak, amelyek hosszú távon garantálják az épület energiatakarékos működését. A magas rezsivel üzemelő épületek nagy részére bizony ráférne egy alapos felújítás. A teljes magyar lakásállomány több mint fele rossz hőtechnikai tényezőkkel rendelkezik, csaknem egyharmadukról állapítható meg, hogy közepes mutatókkal bír, míg a hőtechnikailag „jó” kategóriába az épületek mindössze 10 %-a sorolható.

Bizonyított, hogy az energia nagy része az épületek üvegfelületein keresztül távozik. Az energiatakarékos otthon megteremtése felé vezető út első állomása ezért a legtöbb esetben az ablakcsere. A korszerű nyílászárók hatékonysága tovább növelhető az árnyékolástechnikai szakipar termékeinek segítségével. Egy zárt redőny az ablak hőveszteségét átlagosan 30%-al képes csökkenteni, míg a fokozottan hőszigetelt üveggel ellátott ablakok elé szerelt alumínium redőny használatával a hőveszteség akár 50%-al is kevesebb lehet. De valljuk be őszintén, kinek jutna eszébe, hogy mielőtt megvásárolja háza, lakása ablakaira a redőnyöket, statisztikát készítsen arról, hogy miként alakul otthona energiafelhasználása árnyékolók nélkül. A grafikont akkor sem rajzolnánk tovább, miután a szakemberek felszerelték a hőszigetelő alumínium redőnyöket. A görbék pedig sok mindent elárulnának. Statisztikai adataink elsősorban arról győznének meg minket, hogy jól döntöttünk, amikor megkerestük az árnyékolóst, hiszen lakásunk téli-nyári kombinált energiafelhasználása átlagosan 3-5%-al csökkent. A számadatok Németországban elvégzett vizsgálatok eredményeit tükrözik, mivel Magyarországon egyelőre nem készült átfogó tanulmány arra vonatkozóan, hogy mennyi fűtési illetve hűtési energiát takaríthatunk meg árnyékolók segítségével. Az arányok érzékeltetése miatt azonban nem elhanyagolhatók a németek egyes kutatási eredményei. Az egyik vizsgálat során egy olyan lakást vettek górcső alá, amelynek átlagos, hőszigetelő üveggel szerelt fa ablakaira nem szereltek redőnyt. Az ingatlan éves fűtőolaj felhasználása 18,9 liter/m2 volt. A kutatás szerint, ha ugyanennek a lakásnak az ablakait napnyugtától napkeltéig nem hőszigetelt lamellákból álló redőnyök takarják, a fűtéshez szükséges olaj mennyisége négyzetméterenként 7,7 literre csökken. A fűtési energia ráfordítás korszerű, jól záródó, hőszigetelt alumínium redőny segítségével tovább mérsékelhető. A vizsgálatok szerint ebben az esetben az ott élő családnak évente mindössze 3,6 liter fűtőolajat kell elhasználnia.

Árnyékolás télen-nyáron

Az árnyékolók szerepe évszaktól függően eltérő, feladatuk azonban télen-nyáron ugyanaz: a maximális hővédelem biztosítása. A korszerű, modern árnyékolók számos követelménynek képesek megfelelni, hiszen nemcsak a lakásbelsők természetes fényellátását biztosítják, hanem megóvják a belső tereket az üvegházhatás minden kellemetlen velejárójától. Egy minőségi, és jól megválasztott árnyékolóval a klimatizált helyiségek energiafelhasználása a meleg hónapokban jelentősen csökkenthető. Ennek köszönhetően az árnyékolók sokban segíthetik a különböző energiamegtakarítási-programokat. Az emberi hőkényelem felső határa 22 °C. Ha környezetünk hőmérséklete meghaladja ezt az értéket kezdjük kényelmetlenül érezni magunkat, testünk több energiát fordít arra, hogy alkalmazkodni tudjon a megváltozott körülményekhez, ezért csökken a teljesítőképességünk. 22°C felett ezért az építészek szerint is árnyékolásra van szükség. A nyári hővédelem szempontjából a leghatékonyabb eszköznek a mozgatható külső árnyékolók bizonyulnak, amelyekkel a nagy nyári melegben tízszer jobb hatást érhetünk el, mint a belső árnyékolókkal. A redőnyök, zsaluziák, napellenzők nyaranta hatékonyan óvják belső tereinket a túlmelegedéstől, hiszen megakadályozzák, hogy az ablaküvegen keresztül túl sok napenergia jusson be. Az értékes energia nagy része a hideg évszakban az ablakokon keresztül távozik. A téli hónapokban a fűtési energiafelhasználásunk mérséklését redőnyök segítségével érhetjük a legegyszerűbben és talán a legkényelmesebben is. Akár felére csökkenthető az ablakokon keresztül távozó hőveszteség mértéke hőszigetelt, jól záró redőnyök segítségével. Ahhoz azonban, hogy valóban ilyen mértékben javítsuk otthonunk energia felhasználását számos feltételnek kell teljesülnie. Ezek között a magas minőségű redőny használata csak az egyik kritérium. Fontos tényező, hogy a redőnyöket naplemente előtt le kell engedni ahhoz, hogy azt az energiát, ami napközben az üvegfelületeken keresztül valamelyest felmelegítette belső tereinket, bent is tarthassuk, és a fűtési energia a külső hőmérséklet csökkenésével már ne távozhasson az ablakon keresztül. A redőnyök kiváló hőszigetelő hatása abban rejlik, hogy a leeresztett redőnypáncél és az ablak között légréteg keletkezik, ami egyfajta hőpajzsként viselkedik. A hőveszteség csökkentése érdekében a megfelelő szakmai tudással rendelkező árnyékolós úgy szereli fel a redőnyt, hogy az ablak és a pajzs között legalább 40 mm rés legyen.

Árnyék gombnyomásra - automata árnyékoló

Működtetését tekintve hazánkban a legtöbb redőnyt még mindig kézzel mozgatják, de határozottan kezd teret hódítani az elektromotoros működtetés, amit gyakran kombinálnak az egyszerű kapcsolókon túl intelligens vezérlésekkel. A motoros működtetésű redőnyök az energiamegtakarításban jóval hatékonyabban működhetnek közre, mint a hagyományos kézi mozgatásúak. A vezérlések segítségével optimálisan határozhatjuk meg redőnyeink nyitási és zárási idejét. Az automatikáknak köszönhetően a redőnyök akkor mennek le, amikor meg kell akadályozniuk, hogy az ablakon keresztül a meleg kifelé áramoljon. Ugyanez azonban fordítva is igaz. Amennyiben a vezérlést megfelelő nyitási időre programozzák, ablakaink éppen akkor maradnak szabadon, amikor a napsugarak természetes fénnyel és meleggel töltik meg a lakásbelsőt. A hideg, de napsütéses téli napokon így szinte bezárhatjuk a nap melegét a belső terekbe. Az energiamegtakarítás terén az árnyékolástechnikával foglalkozó vállalkozások, és természetesen a szakmai szövetség feladata is egyre inkább az, hogy megismertessék az építészeket, beruházókat, és építtetőket az árnyékolástechnikai termékek hővédelemben betöltött szerepével, és azzal a ténnyel, hogy az árnyékolók is csak akkor tudnak igazán hatékonyan működni, ha már a tervezési szakaszban gondolnak beépítésükre.