Intelligens épületvezérlés a Superbrands díjas Beckertől!

Bővebb információ!

ÜDVÖZÖLJÜK HONLAPUNKON!

OLDALUNKON TÁJÉKOZTATÁST,

HASZNOS INFORMÁCIÓKAT SZEREZHET AZ ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKÁVAL
KAPCSOLATOS FONTOS ÉS AKTUÁLIS TUDNIVALÓKRÓL,

ÚJDONSÁGOKRÓL!

Csúcstechnika az árnyékolástechnikában

Technológiák terén az árnyékolástechnika is a rendkívül jól fejlődő iparágak közé sorolható.

A manapság kapható termékek zöme a nyugat-európai nagyvállalatok fejlesztőmérnökeinek tudását dicséri. A legmodernebb árnyékolók, és árnyékolástechnikai kiegészítő termékek előnye, hogy kifejezetten az európai piac igényeinek megfelelően készülnek, az európai éghajlati adottságoknak megfelelően. Mivel számos nagy nyugat-európai, közülük is főként német nagyvállalat rendelkezik magyarországi képviselettel, ezért az árnyékolástechnika csúcstermékei Magyarországon is megvásárolhatók.

A növekvő energiaárak és a lakások energiafelhasználását dokumentáló, hamarosan Magyarországon is kötelezővé váló energiatanúsítvány kiállítása miatt az árnyékolástechnika legfontosabb feladata az épületek hővédelmének tökéletesítése. A nyári időszakban a legkorszerűbb árnyékolók feladata a klímaberendezések használatának kiküszöbölése mellett az épület túlmelegedés elleni védelmének megoldása. A hideg, téli napokon ugyanakkor arra kell törekednünk, hogy otthonunk a lehető leghosszabb ideig meleg maradjon, és az értékes energia ne távozhasson az ablakokon, ajtókon keresztül.

A nyári hővédelem legkorszerűbb termékei

A meleg évszakban az árnyékolók feladata megvédeni a belső tereket az üvegházhatás minden kellemetlen velejárójától. Mindez redőnyök, napellenzők, és zsaluziák (külső lamellás árnyékoló) segítségével egyaránt elérhető. A legkorszerűbb napellenzők a német gyártók üzemeiből kerülnek ki. A csúcstechnológiás napárnyékolók szerkezetük anyagában, a vászon színállóságában, a karok működésében és külső megjelenésükben is különböznek az átlagostól. Egyedinek számít a napellenzős piacon az egyik német gyártó skylife fantázianevet viselő terméke. Biztosan sokaknak okozott már fejtörést, hogy mi történhet a drága napellenzővel, ha esőben nem tekerik be, és a vászon összegyűjti az esővizet. Erre a problémára jelent megoldást ez a napellenző, amelynek homlokprofilja egyetlen mozdulattal megtörhető. A technikai megoldásnak köszönhetően a napellenzőt még a nyári záporban sem kell behúzni, hiszen akkor is szépen levezeti az esővizet, ha a szerkezetnek nincs dőlésszöge. A legújabb fejlesztések között szerepel ugyanennek a gyártónak a legújabb design napellenzője, amely magas esztétikai értéke mellett olyan könyökkarral rendelkezik, amire a gyártó egyedülállóan 10 év garanciát vállal. Az úgynevezett bionikus kartechnológia az emberi test működésének tökéletességét veszi alapul. Az egynyári használat után kifakuló, megnyúló, elszakadó napellenzővászon már múlté. A legkorszerűbb textilek alapanyaga UV stabil, hosszú élettartamú, a színek a napfény hatására pedig nemhogy kifakulnak, hanem erőteljesebbé válnak. A legújabb napellenző szerkezetek úgynevezett nanotechnológiás festéssel készülnek, aminek köszönhetően az árnyékoló -t nem kell többé letisztítani, hiszen az új festési eljárásnak köszönhetően a fém alkatrészek öntisztítóvá válnak. Ugyanez az öntisztulási folyamat megy végbe a minőségi napellenzővásznaknál is. Elég egy kiadós zápor, és a textil magától megszabadul a zsíros, poros szennyeződésektől. A nyári hővédelem ugyancsak kedvelt, és egyre jobb minőségben készülő termékei a zsaluziák. Ezek a külső lamellás árnyékolók az ablak elé felszerelve, állítható lamelláik segítségével védik a belső tereket a túlhevüléstől. A masszív felépítésű külső zsaluziákkal egyedi igényeink szerint alakíthatjuk a lakásba beeső fény mennyiségét és irányát. A széles lamellák a lakásbelsőből bármilyen kívánt szögbe állíthatók, így valamennyi napszakban éppen annyi fény jut belső tereinkbe, amennyit szeretnénk. Egy bizonyos szögbe állítva a lamellák beengedik a fényt, de megakadályozzák, hogy kíváncsi tekintetek fürkésszék otthonunkat.

Csúcstechnológiás redőnyök és redőnyszekrények

A leghatékonyabb árnyékolónak tekinthető redőnyök is folyamatosan fejlődnek a piaci igényeknek megfelelően. A korszerű redőnyök amellett, hogy tökéletes hővédelmet biztosítanak, biztonsági funkciót is betöltenek. A kor színvonalának megfelelő redőnyök alapanyaga az alumínium. A legjobb hőtechnikai értékekkel rendelkező redőnyök lamellái duplafalú, freonmentes poliuretánhabbal töltöttek, így leeresztve tökéletes hőpajzsként funkcionálnak. A legkorszerűbb redőnyök ma már nemcsak egyetlen funkcióval rendelkeznek. Az árnyékolók naphálóval, vagy szúnyoghálóval kiegészülve rendelhetők meg. Nincs tehát szükség utólagosan felszerelt keretes rovarvédő hálóra, hiszen az a redőnnyel azonos tokban kap helyet, és napközben kényelmesen, egyetlen mozdulattal leengedhető. Az épületek homlokzatát gyakran díszítik egyedi formájú nyílászárók. A modern redőnyök segítségével ezek a különleges formák is könnyedén leárnyékolhatók, hiszen léteznek kifejezetten ferde ablakokra készülő redőnyök. A tetőablakok külső árnyékolása sem lehet többé akadály. Németország egyik meghatározó redőnygyártó cégének legújabb fejlesztései közül kiemelkedik a Werso fantázianevet viselő, és egyben világújdonságnak számító tetőablak redőny, amely zsaluzia funkcióval is rendelkezik. A szerkezet bármilyen tetőablakra felszerelhető. Az újdonság előnye, hogy az ablak minden akadály nélkül használható független attól, hogy a redőny éppen milyen pozícióban van. A redőny akkor is nyitható és zárható, ha az ablak teljesen nyitott, vagyis függőleges helyzetben áll. Az árnyékoló palást duplafalú alumíniumból készül. A páncél rugóerő segítéségével egy speciális tengelyre tekeredik fel, és kizárólag elektromotorral mozgatható. Aki különös hangsúlyt fektet arra, hogy energiatakarékos otthona legyen, az jó, ha már az építkezés fázisában gondol az árnyékolók betervezésére, hiszen ahhoz, hogy az épület kiváló hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkezzen a legjobb, ha a redőnyök beépített redőnyszekrényekbe kerülnek. A legmodernebb beépített redőnyszekrények előnye többek között abban rejlik, hogy önhordó szerkezetüknek köszönhetően áthidalóként is szolgálnak, így segítségükkel az építkezés során pénzt és időt takaríthatunk meg. A beépített redőnyszekrények a hőveszteség kialakulásának, és a hőhidak létrejöttének megakadályozása terén is élen járnak mind alkalmazásukat, mind alapanyagukat tekintve. Németország piacvezető redőnyszekrény gyártójának hazai képviseleténél különböző alapanyagú redőnyszekrények kaphatók. A korszerű típusok készülhetnek rendkívül könnyű, polisztirol alapanyagból, pórusbetonból, vagy kerámiából. A pórusbeton szerkezetet a gyártó elsősorban ytong falazatokhoz, míg a kerámia alapú redőnyszekrényeket a hagyományos tégla falazatokhoz ajánlja. A fejlesztések lényege, hogy ha redőnyszekrény a falazattal homogén felületet alkot, úgy az anyagok hőtágulása azonos lesz, és az épület használata során nem keletkezhetnek repedések a falakon, és nem alakulhatnak ki penészesedést okozó hőhidak sem.

Árnyékoló mozgató automatikák

A tökéletes lakókomforthoz a távvezérlés világában hozzátartoznak az automatikusan működő árnyékolók. A fárasztó gurtnis redőnyfelhúzás, vagy a napellenző kurblival történő ki- és betekerése immár a múlté. A legkorszerűbb árnyékolók ma már modern motorok és vezérlések segítségével mozognak saját igényeinknek megfelelően. A motorok lehetnek vezetékes, vagy rádiós rendszerűek. Ahol az árnyékolók automatikus mozgatására csak az otthon elkészülte után merül fel igény, ott elsősorban a rádiótechnológiás megoldások jöhetnek szóba. Ezek előnye, hogy az utólagos szerelés nem jár falbontással, a végeredmény pedig egy igazi high tech lakás. A legújabb fejlesztésű motorok és vezérlések 868 Mhz frekvencián működnek, ami nemcsak gyors, de zavarmentes jelátvitelt biztosít. A modern vezérléseknek köszönhetően árnyékolóink napfelkeltekor és napnyugtakor automatikusan nyitnak illetve zárnak. Az ún. astro funkciónak különösen a téli időszakban vehetjük hasznát, hiszen a napközben „begyűjtött” meleg nagyrésze a redőny napnyugtakor történő automatikus leengedésével benntartható a lakásban. A modern, kijelzővel ellátott távirányítók menürendszerében néhány mozdulattal beállítható, hogy árnyékolóink milyen program szerint mozogjanak. Beállíthatunk magunknak napi, heti, vagy szabadságolási programot, amikor a redőnyök a lakott ház érzetét szimulálva működnek. A drága napellenezőket sem kell többé attól félteni, hogy a hirtelen kerekedett vihar egyszerűen leszakítja őket. A szél- és fényérzékelő automatikák segítségével a napellenzők az előre beállított szél illetve fényértékek elérésekor automatikusan nyitnak és zárnak. Az igazán korszerű megoldást az egész ház árnyékolóinak működését felügyelő automatikák jelentik. Az egyik legnagyobb német redőny és napellenző motorokat, valamint vezérléseket gyártó cége az ilyen átfogó rendszerekhez fejlesztette ki legújabb érintőképernyős vezérlését, amelynek segítségével a teljes ház árnyékolóinak működését egyszerűen az ellenőrzésünk alatt tarthatjuk.