Intelligens épületvezérlés a Superbrands díjas Beckertől!

Bővebb információ!

ÜDVÖZÖLJÜK HONLAPUNKON!

OLDALUNKON TÁJÉKOZTATÁST,

HASZNOS INFORMÁCIÓKAT SZEREZHET AZ ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKÁVAL
KAPCSOLATOS FONTOS ÉS AKTUÁLIS TUDNIVALÓKRÓL,

ÚJDONSÁGOKRÓL!

Árnyékolók tervezése

Számos szempont van, amit érdemes figyelembe venni ha árnyékolót akarunk felszereltetni. Először is el kell döntenünk, hogy miért szeretnénk árnyékolni. Mert túl meleg van a lakásban, vagy mert rossz minőségű az ablak, és a meleg kifelé áramlik? Esetleg intim szféránkat szeretnénk megvédeni a kíváncsi tekintetektől, vagy éppen a betörések ellen kívánunk védekezni? Nézzük mi alapján választhatunk.
Energiamegtakarítás árnyékolókkal

Az árnyékoló kiválasztásakor manapság az egyik legfontosabb tényező, hogy a szerkezet segítségével mennyi energiát takaríthatunk meg. Ebben a tekintetben meghatározó, hogy az árnyékoló a nyílászáróhoz képest hol helyezkedik el. Alapvetően külső és belső árnyékolókat különböztetünk meg, de léteznek olyan megoldások is, amikor az árnyékoló az ablaküvegek között helyezkedik el. Ha az árnyékoló szerkezetet az ablaküvegek közé szerelik be, az háromszor, négyszer hatékonyabb, mintha a belső falsíkon helyezték volna el. Egy külső árnyékoló ugyanakkor csaknem tízszer jobb hatást képes elérni a hővédelem terén, mint egy belső.

Külső árnyékolók

A külső árnyékolók közé soroljuk a redőnyöket, a külső lamellás árnyékolókat, másnéven zsaluziákat, a zsalugátereket és a különböző napárnyékolókat. A téli- nyári hővédelem terén a számadatok szerint is ezek, a külső falsíkra szerelt szerkezetek bizonyulnak a leghatékonyabbnak. A téli hónapokban a fűtési energiafelhasználásunk mérséklését redőnyök segítségével érhetjük a legegyszerűbben és talán a legkényelmesebben is. Akár felére csökkenthető az ablakokon keresztül távozó hőveszteség mértéke hőszigetelt, jól záró redőnyök segítségével. Ahhoz azonban, hogy valóban ilyen mértékben javítsuk otthonunk energia felhasználását számos feltételnek kell teljesülnie. Ezek között a minőségi redőny használata csak az egyik kritérium. Fontos tényező, hogy a redőnyöket naplemente előtt le kell engedni ahhoz, hogy azt az energiát, ami napközben az üvegfelületeken keresztül valamelyest felmelegítette belső tereinket, bent is tarthassuk, és a fűtési energia a külső hőmérséklet csökkenésével már ne távozhasson az ablakon keresztül. A redőnyök kiváló hőszigetelő hatása abban rejlik, hogy a leeresztett redőnypáncél és az ablak között légréteg keletkezik, ami egyfajta hőpajzsként viselkedik. Az optimális mozgatás motoros kivitel esetén lehetséges, melyhez a Becker motorok és vezérlések komplett programot kínálnak.

Redőnyök

A redőnyöknek is számos típusa létezik, így vannak külső tokos, ráépített tokos, vakolható tokos redőnyök, sőt létezik tetőablakra szerelhető redőny is. Alapanyagát tekintve az árnyékoló palást készülhet műanyagból, alumíniumból, vagy fából. A hővédelemben betöltött szerepüket illetően a hőszigetelt alumínium redőnyök pl.:Heroal a leghatékonyabbak. Ezek további előnyeként említhető, hogy rendkívül időtállóak is. Döntésünknél ma már nem a választék, hanem inkább a pénztárcánk vastagsága szabhat határt. Az árnyékolók kiválasztásakor fontos, hogy a vevok komplett rendszerben gondolkodjanak. Ha körülnézünk a piacon, látható, hogy a Heroal olyan márkanévvel ellátott termék, amely egy komoly nyugat-európai vállalat fejlesztéseként jött létre. Ezek az árnyékolók mindig komplett rendszerként kerülnek felszerelésre. Itt egyazon gyártó készíti a redőnytokot, a megfelelő lefutó sínt, és redőnylécet. Azok az öszvér megoldások, amelyeknél különböző helyen előállított alkatrészekből tevődik össze egy-egy árnyékoló, sokkal inkább magukban hordozzák a meghibásodás esélyét. Az ilyen redőnyök szoktak a legtöbbször kattogni, és idő előtt meghibásodni. Komplett rendszerek esetében a bizonytalan működés kizárható. A redőnyök előnyös tulajdonságai között - a hővédelmen túl - a zajvédelem, a betekintés elleni védelem, és betörésvédelem említhető. Ez utóbbi főként a motorizált redőnyök segítségével érhető el. A Becker motorok előnye biztonsági szempontból abban rejlik, hogy a feltolásgátlóval kombinált motoros árnyékoló állandó nyomatékot fejt ki, ezáltal a redőny szorosan illeszkedik az ablakpárkányhoz, így lehetetlen feltolni, felfeszíteni azt. További védelmet nyújtanak az automatikusan működő redőnyök vezérlései, pl. az időkapcsoló órák Becker TC52. Az időkapcsoló órák előnye, hogy napi, heti vagy akár szabadságolási programokat is képesek lefuttatni, amelynek köszönhetően az árnyékolók a programokban meghatározott időpontokban mozognak. A véletlenszerű, nem azonos időben történő automatikus mozgatás előnye, hogy az otthonok akkor is a lakott ház érzetét keltik, ha éppen senki sem tartózkodik az épületben. A Becker jóvoltából a rádiós rendszerek (PRF+) már világítással együtt kombinálhatók. Ez a kivitelezés és sok más megoldás is megtekinthető a Construma 2008 A pavilon 203/B standján, ahol bármely felmerülő kérdéssel kapcsolatban is az Önök rendelkezésére állunk.

Zsaluziák

A meleg hónapokban az egyik leghatékonyabb külső árnyékoló a zsaluzia. Ez a lamellás árnyékoló típus előnye, hogy úgy védi a lakásunkat az erős napsugárzástól, hogy közben nem sötétíti el teljesen a belső tereket. A külső zsaluziák széles lamelláival mindenki saját igényeinek megfelelően alakíthatja a lakásba beeső fény mennyiségét és irányát. Egy adott szögbe állítva a lamellák beengedik a fényt, de megakadályozzák, hogy kíváncsi tekintetek fürkésszék otthonunkat.

Napárnyékolók

A napellenzőknek legalább öt alaptípusát különböztethetjük meg. A leginkább elterjedt, mindenki által ismert változat a terasznapellenző. Léteznek ezen túl ablak, vagy homlokzati napellenzők, télikert árnyékolók, oldalnapellenzők, valamint búraernyők. A napellenzők kiválasztásakor döntő szempont lehet, hogy hova akarjuk elhelyezni. Amennyiben a napellenzőt pl. erkély, vagy túlnyúló tetőszerkezet alá akarjuk felrakni, a nyitott könyökkaros napellenző ajánlható, hiszen ekkor az árnyékolót az épület megvédi az időjárás káros hatásaitól, ezért nem szükséges a vásznat, és a mechanikai alkatrészeket egyéb módon védeni. Olyan homlokzatoknál (pl. tűzfal), ahol a napellenzőt semmi sem védi a koszolódástól és az időjárási viszontagságoktól, a legmodernebb típus a tokozott változat felszerelése ajánlott. Ebben az esetben a teljesen zárt kivitelnek köszönhetően a napellenző valamennyi alkotóeleme, így a tengely, a szövet és a kartechnika is védett. A tok különösen a napellenzővásznat óvja az időjárás káros hatásaitól. A tokozott napellenző előnye, hogy azt télen sem kell leszerelni. Magyarországon még nem terjedt el igazán az ablaknapellenző, amely mindamellett, hogy kiváló tulajdonságokkal bír a nyári hővédelem terén, rendkívül esztétikus megoldást kínál az épületek árnyékolására.

Belső árnyékolók

A fényirányítás, a belső terek megóvása a túlhevüléstől, és lakásunk öltöztetése egyaránt feladata azoknak a szerkezeteknek, amelyeket az árnyékolástechnika egységesen belső árnyékolóknak nevez. Mivel a belső árnyékolók egyik legfontosabb feladata a beáramló fény mennyiségének szabályozása, ezért közvetve hozzájárulhatnak a ház és lakástulajdonosok hangulatának alakításához, sőt a munkahelyeken akár a megfelelő teljesítményhez is. A kínálat a belső árnyékolók terén ma már rendkívül széles, ami nemcsak a technológiai megoldások terén jellemző, de a színek és a felhasznált anyagok sokszínűségében is megmutatkozik. A modern építészet szívesen alkalmaz nagy, tetszetős üvegfelületeket, az ablakok a hagyományostól eltérő geometriai formákban jelennek meg az épületeken. A kínálati gazdagságra többek között ezért is szükség van, hiszen az építészeti kialakítások a megszokottól eltérő megoldásokat követelnek a belső árnyékolók felszerelése terén. Gondoljunk csak a kör alakú, vagy trapéz formájú ablakokra, amelyekre nem könnyű dekorfüggönyt készíttetni úgy, hogy az esztétikus legyen, és a drágán megvásárolt ablak formáját se takarja el. Ekkor kell gondolnunk a belső árnyékolókra amelyek, a kívánt méretre és formára alakítva megfelelő mennyiségű fényt eresztenek be lakásunkba, vagy szükség esetén a részleges vagy a teljes fényzárásról is gondoskodnak. Lakberendezési elemként egy jól megválasztott anyagú, színű és mintájú belső árnyékoló elegáns, modern vagy romantikus megjelenést kölcsönözhet lakásunknak, vagy akár irodánknak. A legelterjedtebb belső árnyékolók között említhetjük a reluxát, a pliszé- és duett függönyt, a szalagfüggönyt, a rolettát valamint a naphálót.